Stijl is…

harpers basaar Monique stijlcoach

… persoonlijkheid

De Harpers Bazaar Business Club is een stijlcoach rijker. Monique in den Bosch helpt vrouwen aan een look die bij hen past. ‘Deze club geeft ontzettend mooie verbindingen tussen allerlei soorten onderneemsters. Verbinding staat ook centraal in wat ik doe.’ Volgens Monique zijn we bang geworden om ons stijlgevoel persoonlijk te maken. ‘Vaak wordt alles op dezelfde manier gecombineerd. Of we denken: dat staat haar leuk, dus het zal mij ook wel staan. Maar jij bent haar niet. Het is belangrijk dat kleding zich naar jouw persoonlijkheid voegt.’ Om dat authentieke naar buiten te brengen, begint Monique haar sessies altijd met een moodboard. ‘Zo krijg je inzicht in waar je blij van wordt.Dat vertalen we dan naar jouw kledingkast, zodat je persoonlijkheid zichtbaar wordt.’

Die weg bewandelde Monique al met menig stijlzoekende. Het levert mooie verhalen op over transformatie en groei, of juist iets in jezelf terugvinden. ‘Een van mijn eerste klanten was een vrouw die echt prachtige kleren had, maar ze trok ze nooit aan. Het verhaal hierachter was dat haar moeder vroeger heel veel voor zichzelf kocht, terwijl zij niets kreeg. Ze durfde daarom niet te combineren. Toen ik binnenkwam had ze een vrij timide houding – het is ook spannend om een wildvreemde in je kast te laten snuffelen – maar tijdens het passen van mijn “nieuwe” combinaties zag ik zo’n andere blik in de spiegel. Het blijft mooi als ik zo mijn “voelsprieten” mag inzetten.’

Het linkje met duurzaamheid is voor Monique evident. ‘Als je weet wat bij je past, bespaar je miskopen. Ik leer mijn klanten om met een kleine kast toch veel combinaties te maken. De feedback die ik vaak krijg, is dat het voelt als een hele nieuwe garderobe. “Met minder kleding heb ik meer om aan te trekken,” zeggen ze. Je kunt beter echt verliefd zijn op een kledingstuk en er dan voor sparen. Geef nieuwe aanschaffen een cijfer. Alles beneden de 9 laat je gewoon hangen. Uiteindelijk gaat het om koesteren wat je hebt en wie je bent.”

Harpersbazaar, maart 2023